PRIMA is dicht!

afsluiting — RoseboomWeemen , December 20, 2011

PRIMA was een jaar lang open, PRIMA is nu dicht. Drie dagen in de week van 11.30-14.00 uur, nodigden we bezoekers uit plaats te nemen op de tribune. Circa 1800 mensen maakten van de gelegenheid gebruik en kwamen zitten en kijken. Een veelvoud aan passanten keek terug. We sluiten af met een observatie van Irma Driessen die op een treffende wijze reflecteert op haar bezoek aan PRIMA:

prima lunchplek, kunstplek

In Amsterdam Nieuw West ligt een plein, aan één kant ingesloten door de ring A10, aan de andere kant door twee hoge flats. Rondom dit plein ligt een winkelcentrum. In een leegstaand pand, een oude stomerij, hebben twee kunstenaars een geelwitgestreepte tribune gebouwd met uitzicht op het plein. De tribune vult de glazen pui van nok tot vloer. Ze loopt door het glas heen: de onderste trede bevindt zich buiten. Als je plaatsneemt – de treden zijn veel te hoog waardoor het lijkt of je een apenrots beklimt – word je onvermijdelijk zelf bekeken. Ik houd daar niet van, maar dat is natuurlijk het punt. Dat ik niet van kunst in de openbare ruimte houd, een lelijk woord, is nog een punt. Hier is trouwens niet de kunst, maar het uitzicht openbaar. En je kunt er prima je lunch eten. Een middag op het plein leert dat het uitzicht bestaat uit: scholieren, kantoormensen op weg naar Albert Heijn, flatbewoners, passanten. De plek maakt duidelijk, zeker als je een tijdje blijft zitten, dat je in de openbare ruimte altijd bekeken wordt, en dat je wellicht een verantwoordelijkheid schept, in welke vorm dan ook, een vorm waarover je zou kunnen nadenken, een glimlach, een oogopslag.

op de tribune > de laatste dag . . .

bezoekers — RoseboomWeemen ,

op de tribune > . . . .

bezoekers — RoseboomWeemen , December 11, 2011

op de tribune > sportschoenen

overdenkingen — RoseboomWeemen , December 9, 2011

Dat het streeppatroon van PRIMA losjes gebaseerd is op architect Gio Ponti, die deze in een diagonale variant veelvuldig toepaste in zijn werk, maakt de bezoekers van de tribune niet uit. Dat het gebruik van de diagonaal, in de kunstgeschiedenis voor dynamiek en beweging staat, en zelfs tot een conflict kon leiden tussen Piet Mondriaan en Theo van Doesburg zal ook veel mensen een worst wezen. Iedereen ervaart de tribune op zijn eigen wijze, en dat is mooi. Veel jonge bezoekers zien in PRIMA de etalage van een sportschoenen zaak, tenminste, dat is regelmatig gevraagd. Begrijpelijk: sportschoenen hebben ook vaak strepen als symbool voor snelheid.

op de tribune > een rustige (één na laatste) week

bezoekers — RoseboomWeemen , December 8, 2011

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.
(c) 2024 blog PRIMA | powered by WordPress with Barecity